Claudia Roden - De Joodse keuken

De Joodse keuken

achthonderd authentieke recepten uit de diaspora

Een boek van Claudia Roden

We hebben 1047 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals De Joodse keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

De veelzijdigheid en de levendigheid van de Joodse cultuur…

Een monumentaal werk dat de geschiedenis vertelt van het Joodse volk aan de hand van de Joodse keuken. De achthonderd(!) magnifieke recepten, waarvan vele nooit eerder werden gepubliceerd, zijn de schatten die Claudia Roden gedurende vijftien jaar heeft verzameld uit de diaspora, de verspreiding van Joodse gemeenschappen over de hele wereld. Ze proefde de gerechten, praatte met koks, met marktkooplui en met mensen die recepten mondeling hebben overgeleverd, en ze luisterde naar de verhalen die u overal in dit boek vindt…


Aantekeningen bij dit boek

Dit boek is geïndexeerd op basis van de eerste druk uit 1996. In 2019 is het opnieuw uitgegeven, volgens het colofon zonder wijzigingen. Naast de prachtige collectie recepten is ook het historische inkijkje in de verschillende joodse gemeenschappen uit de diaspora zeer interessant.
Als niet-jood vond ik het wel moeilijk om verschillende gerechten te ordenen in de klassieke categorieën van hoofd- en bijgerecht, gang of type. De complexe spijswetten plus de vele gerechten die aan specifieke feestdagen en gebeurtenissen worden gekoppeld en de bijzondere bereidingen rondom sabbath leiden er toe dat ik als buitenstaander hier en daar heb moeten gokken. Ik ga er van uit dat de lezer zijn eigen oordeel zal vellen.

- meer dan 5 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit De Joodse keuken

Een greep uit de 1047 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Weense goulashsoep

Ingrediënten:
aardappel, cayennepeper, chilipoeder, karwijzaad, knoflook, plantaardige olie, rundvlees, tomaten, ui, zoete paprikapoeder en zout

Keuken:
Oostenrijks / Asjkenazisch / Joods
Soort:
soep/bouillon / rundvlees
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Hamin dulce - Bulgaars vlees met kweeperen

Ingrediënten:
citroensap, gember, kalfsvlees, karamelsaus, kweeperen, peper, piment, pruimedanten, suiker, tomaten, ui, water, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Bulgaars / Sefardisch / Joods / Georgisch
Soort:
stoofgerecht
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Shalet op z'n Frans

Ingrediënten:
appel, challebrood, citroenrasp, eidooier, eiwit, kaneel, rum en suiker

Keuken:
Frans / Asjkenazisch / Joods
Soort:
pudding / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Vis in tomatensaus op z'n Grieks

Ingrediënten:
bladpeterselie, dille, groene chilipeper, kaneel, kleine visjes, knoflook, olijfolie, peper, suiker, tomaten, visfilet, vismoten, witte wijn, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Grieks / Sefardisch / Joods
Soort:
vis
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Drank (alcoholisch) / dranken / diner / nagerecht / dessert / drinken uit De Joodse keuken:

Vruchten op brandewijn

Ingrediënten:
brandewijn, kersen, muskaatdruiven, reine-claudes en suiker

Keuken:
Asjkenazisch / Joods
Soort:
vegan / fruit
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Treya - Kip met spaghettini of lintpasta

Ingrediënten:
citroensap, gemberpoeder, kaneel, kardemomzaad, kipfilet, lintpasta, maïsolie, peper, saffraandraadjes, saffraanpoeder, spaghettini, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Midden-Oosten / Noord-Afrikaans / Sefardisch / Joods
Soort:
gevogelte / ovenschotel
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Hashwa - Vulling voor kibbeh

Ingrediënten:
frituurolie, gemalen komijn, gemalen koriander, kaneel, mager rundgehakt, olie, peper, pijnboompitten, piment, ui en zout

Keuken:
Libanees / Syrisch / Sefardisch / Joods
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Roz bil foul ahfar - Rijst met tuinbonen

Ingrediënten:
artisjokbodems, basmatirijst, boter, citroensap, dille, knoflook, langkorrelrijst, plantaardige olie, suiker, tuinbonen, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Sefardisch / Joods
Soort:
vegan / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Salade van linzen

Ingrediënten:
bladpeterselie, bruine linzen, citroensap, extra vergine olijfolie, groene linzen, knoflook, komijn, rode ui en zwarte peper

Keuken:
Egyptisch / Sefardisch / Joods
Soort:
vegan
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Choucroute garnie a l'Alsacienne - Zuurkool met gekookt vlees

Ingrediënten:
aardappel, frankfurters, ganzenconfit, ganzenvet, gepekeld rundvlees, gerookt rundvlees, jeneverbessen, knoflook, kruidnagels, laurier, peper, plantaardige olie, riesling, rundertong, runderworstjes, sylvaner, ui, zout en zuurkool

Keuken:
Frans / Asjkenazisch / Joods
Toon alle 1047 recepten in dit boek